083


Kistje uitzonderlijke analytische druppelknopgewichten van 200 t/m 1 GRAM met een afgeronde schouderrand en grondvlak.

Voor meer en grotere foto's klik op de foto          

Kistje
Dit kistje met analytische gewichten is een 'special' en vind je dus niet in de catalogi van de fabrikant N.V. Julian H. Becker te Delft.
De messing gewichten zijn zeer waarschijnlijk  verguld en daarna gelakt.
De binnenkant van het mahoniehouten kistje is met een groen fluwelenstof bekleed, zo ook de uitsparingen waarin de druppelknopgewichten geplaatst worden. Tevens is in het kistje een blok met twaalf vakjes aangebracht waarin de milligramgewichten van 500 tot 1 milligram worden opgeborgen. De milligramgewichten (op drie na, te weten de 5, 2 en 1 mg) zijn gemaakt van platina.
In het kistje is een uitsnede gemaakt waarin het pincet kan worden opgeborgen. Het pincet heeft  inkepingen bij de punt, zodat een halsje van een gewicht kan worden geklemd. Het deksel wordt gesloten gehouden door een messing haakje aan de voorzijde van het kistje.
Afmetingen van het kistje: 6,5 x 18,5 x 10,5 cm.
Datering:
Ergens tussen 1926 (oprichting Beckers in Rotterdam, spoedig verhuizing naar Delft) en 1966 (toen de bedrijfsnaam Becker Delft N.V. werd).
Justering
Om de gewichten te kunnen justeren (op gewicht brengen) zijn de gewichten van 200 tot en met 1 gram voorzien van een afschroefbare knop. Onder de knop is een holle ruimte waarin lood kan worden aangebracht om het exact op gewicht te kunnen brengen.
Note
Het is weer een van de 'specials' die Julian Becker vervaardigde, anders dan de concurrenten Becker's Sons en Reyers, die voor massaproductie kozen.
Afkomst
Uit de boedel van een voormalig huisarts te Almelo.
Kortom:
de gewichten zijn voor de fijne weging en van de allerbeste soort.
Bijzonderheden
Dergelijke kistjes zijn bijzonder zeldzaam.


De eerste werkplaats van Becker aan het Noordeinde in 1930 met als tweede
van links Julian Becker zelf.


Bron:
foto werkplaats Becker, digitale collectie handelscatalogi van R.J. Holtman.
Op verzoek ook voor u online toegankelijk (klik hier).

 

5 afbeeldingen