Zeldzame items

Veelal worden zeldzaam voorkomende voormetrieke en metrieke gewichten individueel getoond daar meerdere gewichten die bij elkaar horen erg zeldzaam zijn. Toch zijn ze er wel maar dat zijn de z.g.n. “witte raven”.

Toen in 1820 het metrieke stelsel inging en blok- krukgewichten werden vervangen door knopgewichten, startte de gewichtenfabrikanten met het maken van kistjes en blokken om gewichten in op te bergen. Dit bracht een verbetering betreft het bij elkaar houden van de gewichten.

Wanneer gewichten vele malen geijkt waren werden ze meestal door plaatsgebrek voor een nieuwe jaarletter voorzien van een afkeurstempel (driehoek). Het 2 en 1 WIGTJE / GRAMMETJE werd dan bijna altijd weggegooid en vervangen door een nieuw gewichtje. Dat is o.a. een reden dat deze "kleintjes" bijna altijd ontbreken en/of van een latere jaarletter is voorzien dan de overige gewichten in de kist of het blok.

Soms werden kisten/blokken op bestelling van de cliënt gemaakt en geleverd.
De massa’s varieerde van 1 NEDERLANDS POND KIL (1000 gram) tot WIGTJE (1 gram) en/ of 1 KILOGRAM tot 1 GRAM.

In uitzonderlijke gevallen werden ook kisten gemaakt voor gewichten met een massa vanaf 2 NEDERLANDS POND KIL (2000 gram) en/ of en/ of 2 KILOGRAM tot WIGTJE (1 gram) en/ of 1 KILOGRAM tot 1 GRAM.


Heel zelden werd er een kist op bestelling geleverd waarin gewichten opgeborgen werden met de massa’s van één keer 5 NEDERLANDS POND KIL (5000 gram) en twee keer 10 NEDERLANDS POND KIL (10.000 gram), zoals in deze rubriek getoond wordt.