Nederlandse Antillen


Internet Museum oudegewichtjes.nl heeft een bijzondere collectie publicaties, slagijzers en gewichten, bestemd voor en gebruikt op de Nederlandse Antillen.

De publicaties zijn in 2013 overgedragen aan het archief van R.J. Holtman die er vervolgens een prachtig overzicht van heeft gemaakt (zie rubriek: Jaarletters Ned. Antillen). Mocht u geïnteresseerd zijn in deze publicaties stuur dan een mailtje, via het contactformulier, naar de conservator van Internet Museum oudegewichtjes.nl
                                                                                                                   
                  
   
Waarom is de collectie bijzonder?
Naast de collectie slagijzers die bestaat uit opeenvolgende jaarletters 1958-2013, afkeur- en kroonstempel zijn er gewichten die met name op Bonaire en Curaçao zijn gebruikt. Gewichten gemaakt van steen, lood, ijzer en messing.

           

Omdat de Nederlandse regering aan haar Caribisch deel altijd net zo veel bijdraagt dat het in de praktijk te weinig is om te blijven leven, maar te veel om dood te gaan was men zeer inventief. Gevolg een bonte mengeling van bijvoorbeeld Duitse, Belgische en Nederlandse gewichten. Allen geijkt en of herijkt te Curaçao met nummer van het ijkkantoor aldaar nr. 1.

Dit alles maakt de collectie uniek en tevens enig in de wereld. In 1876 werd het metrieke stelsel op de Nederlandse Antillen per 1 juli ingevoerd. Van dit jaar is een lodenblokgewicht van 2 ponden bewaard gebleven (collectie oudegewichtjes.nl). Echter het zou tot aan de tweede wereldoorlog duren voordat er echt op grote schaal met het metriekestelsel gewerkt werd.

Zie ook: Meten en Wegen september 2013 pagina 3879-3883 en
Meten en Wegen september 2016 pagina 4175-4181.
Meten en Wegen / december 2017 / no. 180

Jaarletters Nederlandse Antillen klik hier.