Analytische druppelknopgewichten # deze pagina toont 2 kistjes gewichten

268

 

Analytische druppelknopgewichten van 50 tot 1 gram.
 

Voor meer en grotere foto's klik op het gewicht  ►  ►  ►  ►  ►

Analytische druppelknopgewichten ongeijkt, van 50 gram t/m 1 gram bestemd voor gebruik in laboratoria.

Om de gewichten te kunnen justeren (op gewicht brengen) zijn de gewichten van 50 tot en met 10 gram voorzien van een afschroefbare knop, waarachter een holle ruimte is waarin ter verzwaring van het gewicht lood kan worden aangebracht, Hetzelfde is dat bij de gewichten van 5 gram t/m 1 gram, maar i.p.v. de afschroefbare knop zijn deze voorzien van een schroef in het grondvlak met hetzelfde doel.

In het kistje is een uitsnede gemaakt waarin het pincet kan worden opgeborgen.
De binnenkant van het deksel is met stof bekleed, zo ook de uitsparingen waarin de druppelknop gewichten geplaatst worden.
Het deksel wordt gesloten gehouden door twee messing haakjes aan de voorzijde van het kistje.


De vakjes waarin de milligrammen zijn opgeborgen zijn afgedekt door een kartonnen plaatje.
Twee van de drie plaatjes zijn nog voorzien van het originele messingknopje. In tegenstelling tot de meeste kistjes is hier gekozen voor een afdekplaatje van karton in plaats van messing. Op de kartonnen afdekplaatjes is met pen aangegeven  de massa van de aluminium milligrammen.

Note
Ongeijkte gewichten zijn lastig te dateren, echter de messing gewichten in dit kistje dragen opschriften van de massa aanduiding in G (GRAM = na 1870). De productie van druppelknopgewichten werd verboden door een Inspecteur van het IJkwezen, die naar rationalisering en mechanisering van de gewichtenproductie streefde. Na 1875 werden geen druppelknopgewichten meer geproduceerd. Daarmee wordt de datering duidelijk: na 1870 tot ca.1875.

Bijzonderheden
Dergelijke kistjes zijn zeldzaam
 

6 afbeeldingen